Image
Image

Tränaren kastade en fotbollströja och stövlar vid mina fötter och tittade otåligt när jag tog på dem. "Gå ut där och visa oss lite engelska!" Skrek han.

Jag GÅR UT PÅ planen precis i tid för nationalsångerna, Luxemburgs flagga förhindrade över mitt bröst.

Att sjunga med till en låt som du inte känner orden till kan vara pinsamt, särskilt om det är en nationalsång. Till vänster stod en rad med nio luxemburgare, alla stolta ut "Ons Heemecht" till den lilla gruppen åskådare i huvudställningen på Tórsvøllur (Thor's Field) stadion, där jag hade satt fem minuter innan. Jag mumlade mig igenom låten och undviker att titta på TV-kameran när den tog sig ner på spelarnas linje.

Mina tre vänner och jag hade rest runt Färöarna i en vecka. Den här dagen hade Clément, min franska följeslagare, varit angelägen om att vara i huvudstaden Tórshavn för att gå med i ett team av Luxemburgs fotbollsfans i en match mot sina färöiska värdar. Följande dag skulle de riktiga fotbollsspelarna ta sig till planen i en VM-kval, och de två uppsättningarna av supportrar hade beslutat att en kickaround före matchen skulle bli fantastiskt kul. Tyvärr för luxemburgarna var de en kort man, och de pluckade mig från tribunen för att göra upp siffrorna.

Varför den här mycket glamorösa matchen visades på färöisk TV var ett mysterium för mig. Kanske hade de förutspått massakern som kom och ville att hela landet skulle bevittna det. För en amatörmatch verkade allt ganska överdrivet.

När jag stod upp till högerback undersökte jag mina lagkamrater, som bortsett från Clem jag aldrig hade träffat. Det var inte ett lovande syn. Clem var den enda av oss som såg ut som en fotbollsspelare, kort, men välbyggd och snabb på fötterna. Resten av oss var rånande sladd.

Image
Image

Vi tillbringade de nästa 90 minuterna på att bli plattade av Färöarna. Deras första attack var skrämmande: Gunnar Mohr, en färösk anfallare och ex-international, skar genom försvaret och släppte ett skott som nästan halshuggade målvakten innan han gick i nätet. Den lilla publiken gick vild när stadionförklararen förklarade tiden vid det första målet som bara trettio sekunder. Det blev bara värre därifrån.

När matchen fortsatte fick jag en känsla av att vår tränare började ångra att ha valt mig att representera sitt land. Inte bara var jag otolkbar skit, förplacerade pass, föll över och sprang i rädsla från Gunnar Mohr, men mina lojaliteter var någon annanstans. Innerst inne ville jag att Färöarna skulle vinna, och tack vare mig gjorde de det så bekvämt.

Efter halvtid var poängen en iögonfallande 9-1. Luxemburgs tränare var rasande och vägrade att tala med mig. Det var tydligt att han ville ta mig bort, men hade ingen annan att ta min plats. Jag kände mig skyldig för att ha släppt honom och bestämde mig för att lägga mina färöiska lojaliteter åt sidan under de kommande 45 minuterna.

Tillbaka på planen var mitt första bidrag att ljå ned en av de färöiska mittfältare. Jag menade inte någon skada, men när min stövla träffade hans fotled, hörde jag en sjukande smack. När min motståndare kom upp, insåg jag att han var ingen annan än Tróndur Vatnhamar, en målvakt för Färöiska ligaledare B36 Tórshavn och TV-presentatör för barn. Han var en jätte av en man, och skakade mig ilsket i bröstet för att ha stöttat honom. Plötsligt verkade saker inte så kul.

En minut senare var vi de bästa vännerna. Tróndur tog själv den resulterande frisparken och krullade den sött in i det övre hörnet, och tog ock av glädje från alla närvarande. Han sprang till mig och skakade min hand och tackade mig för att jag gav honom möjligheten att göra ett så fantastiskt mål.

Efter det 10: e målet avslappnade stämningen. Luxemburgs tränare och spelare började njuta mer. Denna nya utsiktsresultat resulterade i fyra mål för vår sida, alla gjorde mål av Clem mot ett tröttsamt färskt försvar. Slutresultatet blev 11-5 i Färöernas fördel.

Efter matchen satt spelarna från båda lagen i centrumcirkeln, pratade lyckligt, sjöng låtar och bytte skjortor. Från ingenstans kom flaskor med champagne fram och fördes runt. Jag tackades personligen för minst fem av Färöernas mål; en av deras män frågade om jag skulle spela för Luxemburgs riktiga landslag i nästa dags spel.

"Med dig i laget kan vi inte förlora!" Förklarade han

Den förväntade mål-festen följande dag hände aldrig. När de spelade i en iskall regn vann Färöarna 1-0 på en sen straff. Men med det starka vädret som tog konkurrensfördelen av alla, gjorde både spelare och fans något som nästan var okänt i modern sport: de hade kul.

Jag stod i dimma och regn och älskade varje minut av det. Det var tröstande att veta att i Färöarna var de gamla idrottssätten fortfarande levande och väl.